Luisa Carou

Bouwstenen voor een gezonde Camino

Wie Frans Bergmans al langer kent, of de online training van deze maand gedaan heeft bij The Walking Companions, heeft er al eerder over gehoord. Bewegen, Gedrag, Voeding en Rust. Ook op de Camino is het in balans houden van deze 4 bouwstenen belangrijk voor een goede gezondheid. Ik durf zelfs te beweren dat je de Camino pijnloos en met veel plezier tot een goed einde kan brengen als je hier op let.

Veel te vaak wordt er op de Camino geroepen ‘No pain, no glory’. Ik heb daar zo mijn eigen koppige mening over: er is al genoeg pijn en ongemak in het leven dat hoef je niet voort te zetten op de Camino. Daarmee zeg ik niet dat het aangaan van een persoonlijke uitdaging verkeerd is.
In tegendeel. Maar dat kan ook op een verstandige manier. Het is niet altijd voor iedereen helder hoe je dat kan doen. Daarom lijkt het me praktisch om per bouwsteen even wat ‘Camino zaken’ te benoemen. Ik zal daarbij ook wat items noemen uit je uitrusting die van pas kunnen komen.

Bewegen

Het probleem met deze bouwsteen op de Camino is dat er maar al te vaak ‘te veel’ voor staat. Daar kom ik straks op terug, want met het juiste gedrag en de juiste rust valt hier heel veel winst te behalen.

Wij krijgen vaak de vraag of je moet trainen om de Camino te kunnen lopen. Niets is onmogelijk zeg ik dan, maar: we wonen in een vrij plat landje. Een geoefende wandelaar loopt meestal niet iedere dag tientallen kilometers. Dus ja; een beetje gericht trainen is wel handig als je een prettige Camino wilt hebben zonder blaren en andere blessures.

Als fysio kan ik je vertellen dat je bindweefsel dát aan kan wat je regelmatig van hem vraagt. Bindweefsel: pezen, spieren, banden, bot, etc. Ons hele lijf bestaat uit bindweefsel. Vraag je er te weinig van dan verliest het kracht, vraag je er telkens een beetje meervan, onder de juiste omstandigheden en in balans, dan wint het aan kracht.

In de online trainingen van The Walking Companions leert Frans ons wekelijks daar meer over. Schrijf je in als je dat nog niet gedaan hebt – het is echt de moeite waard om je kennis op dat gebied te vergroten als je van plan bent om de Camino te gaan lopen.

Als uitrusting zou ik hier graag de wandelstokken uit willen lichten.

Een paar goed afgestelde wandelstokken corrigeren automatisch je houding waardoor je hele bewegingspatroon effectiever, efficiënter en daarmee gezonder is. Het voorkomt blaren, vermindert de belasting op je gewrichten, verbetert je balans, verhoogt je uithoudingsvermogen en voorkomt de zeer vervelende dikke vingers tijdens het wandelen.

Bij Camino Comfort verkopen we ze niet alleen, nee, we leggen goed uit hoe je ze moet gebruiken, hoe je ze moet onderhouden én zorgen dat je weet hoe je ze op de correcte manier moet afstellen op jouw lengte en looppatroon.

Een heel simpel item in menig pelgrimuitrusting is het zitmatje. Ja, een plastic zak kan ook uiteraard.

Maar zo’n zitmatje heeft wel enkele voordelen:

– je brandt je billen niet op die steen in de zon;
– je broek wordt niet nat op dat bankje in de regen;
– je billen vriezen er niet af op dat koude muurtje
– je huid blijft intact op dat scherpe grindpad

Ze wegen bijna niets (31 gram), dus daar hoef je het niet voor te laten…

Gedrag

Een veelomvattende bouwsteen in je gezondheid is je gedrag. Laat ik het voor nu even houden bij dat eerder genoemde ‘teveel bewegen op de Camino’.

Zo goed als alle pelgrims die je vraagt wat zij op de 2e Camino anders zouden doen dan op hun 1e Camino antwoorden hetzelfde: meer de tijd nemen; langzamer lopen; er langer over doen; bewuster genieten.

Ik geef dat dan ook mee als tip voor nieuwe pelgrims: ga niet gejaagd op pad. Neem de tijd. In het dagelijks leven heb je al meer dan genoeg stress waarschijnlijk. Je hopt op de trein of in het vliegtuig op weg naar je Camino en reizen geeft stress (bewust of onbewust). Begin eens met een dagje wennen aan je omgeving op je startpunt. Geniet van wat je ziet. Laat je niet meesleuren door andere, snellere pelgrims ‘omdat ze zo leuk en gezellig zijn’. Je komt vanzelf anderen tegen (die wellicht nóg gezelliger zijn).

Neem op tijd pauze. Niets zo heerlijks als op een oud Romeins muurtje een heerlijke zongerijpte tomaat zo uit het vuistje te eten midden in de natuur. Of na een klim in het bos even een momentje te pakken op die boomstronk en terug te kijken naar wat je zojuist voor elkaar hebt gekregen.

Voeding

Eten op de Camino. Breek me de bek niet open. Ik val niet af op de Camino, laten we het daarbij houden.

Wél heb ik een tip: ga op de Camino eens voorbij aan de ‘Pelgrimsmenu’s’. Je kunt namelijk ook andere gerechten kiezen dan dat standaard dagmenu. Je hebt namelijk kans dat je wat eenzijdig eet als je dat niet doet omdat er toch vaak herhaling in lijkt te zitten. Bovendien zijn het vaak menu’s die ‘makkelijk’ en ‘snel’ gemaakt kunnen worden. Dat is, laten we zeggen, niet altijd even lekker.

Op onze website heb ik een hele pagina ingericht met allerlei gerechten die je op de Camino in Spanje kan krijgen. Bekijk ze en vraag er naar in een restaurant. Dat is heel normaal in Spanje en je krijgt er geen spijt van!

Tip: pelgrimsmenus hebben zelden groenten als keuze. Het soepje vooraf vaak wel, maar dat is toch niet helemaal wat ik graag aan groenten eet. Vraag maar eens regelmatig naar ‘Parrillada de verduras’ dan heb je je dagelijks gezonde portie groenten binnen!

Bij voeding hoort ook drinken natuurlijk. Genoeg drinken is belangrijk. Probeer het drinken van een biertje of een wijntje te bewaren voor na het wandelen…

We hebben in onze shop een hele categorie gewijd aan ‘Eten en Drinken’. Dit jaar en wellicht ook nog volgend jaar is het, vanwege Corona, slim om op de Camino je eigen beker, bestek en bord mee te nemen. Zo hoef je geen gebruik te maken van eventuele plastic wegwerp varianten (sowieso gaat dat verboden worden in de EU  vanaf volgend jaar). Dit is met name nodig als je je natje en je droogje van de supermarkt in de herberg wilt gaan nuttigen. In restaurants hebben ze uiteraard wel gewoon servies voor je.

We hebben ons uiterste best gedaan om lichtgewicht items te vinden speciaal voor pelgrims. Het gewicht van de items valt reuze mee (en wij zijn daar heel pietluttig in ;-)). 

Rust

Korte pauze’s heb ik ondergebracht bij ‘Gedrag’ want het is typisch iets wat je vergeet als je op de automatische piloot aan het lopen bent.

Met rust bedoel ik hier échte rust. Het even een dag géén trainingsprikkel geven aan je lichaam. Je geest even de kans geven om met iets anders bezig te zijn.

Je bindweefsel heeft zo’n rustdag nodig om hard aan de slag te gaan voor jou. Je spieren worden niet sterker tijdens het lopen namelijk. Dat doen ze zodra je ná de trainingsprikkel in rust gaat. Moet je ze dat wel gunnen natuurlijk.

Pelgrims die vertrekken uit Saint-Jean-Pied-de-Port en elke dag lange etappes lopen en door – door- en door gaan zie je meestal onverwachts (of niet…) twee weken later terug in b.v. Logroño. Met een knieband, enkelband, krukken of doch in ieder geval met een pak blarenpleisters in de hand.

Ik hoor vaak zeggen ‘ja, maar de dag duurt nog zo lang als ik al om 14.00 uur stop met lopen’. Snap ik niet. Ik kom om 14.00 uur aan en dan vliegt de tijd: ik rust eerst even uit, ga onder de douche, was mijn kleding, hang die te drogen, zorg voor wat te eten; doe een korte siësta; haal de inmiddels droge was binnen; breng m’n rugzak op orde voor de volgende dag, klets nog even wat met wat pelgrims en…. val als een blok in slaap. Als het een stadje is waar wat leuks te zien is kom ik nog in tijdnood ook als ik niet oppas!

Ga om de zoveel dagen een keer later op pad en maak flink wat minder kilometers dan op een doorsnee dag. Dan heb je toch verandering van omgeving terwijl je je lichaam geen trainingsprikkel geeft. De volgende dag gaat het normale aantal kilometers je makkelijker af dan normaal. En dát is een mooi moment om een keer een wat langere etappe te doen. Dit process in je lichaam volgt de Wet van de Supercompensatie. Frans schreef er hier al eerder over.

Doe dit vooral in het eerste deel van je Camino wat vaker en vertrouw er op dat je eventueel verloren tijd in het tweede deel wel weer inhaalt – dat werkt beter dan een blessure oplopen in de eerste 2 weken waar je tijdens de tocht niet meer volledig van zult kunnen herstellen…

Voor deze bouwsteen heb ik geen specifieke tip voor je uitrusting, anders dan de basis: zorg voor een goed aangemeten rugzak. Niet elke broek past bij elk persoon. Je rugzak is als een kledingstuk, met 1 verschil: als het niet de juiste is kun je er behoorlijk veel last van ondervinden. Wij leggen je graag alle in’s en out’s uit als je je rugzak komt aan laten meten.

Buen Camino Peregrin@s!

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *