Forum The Walking Companions

Vind antwoorden, stel vragen, deel meningen en kom in
contact met onze community die overal graag wandelt.

Voorpagina Forums Pelgrimsplein Camino Comfort Corona en de Camino: wanneer mogen we weer?

 • Corona en de Camino: wanneer mogen we weer?

 • Luisa Carou

  Lid
  20 april 2020 om 18:50

  Voor veel pelgrims was het even (en daarna nog even en nog even) slikken afgelopen maanden: mijn Camino gaat niet door. Daar zit een wereld aan emotie achter en iedereen reageert verschillend. Dat mag ook. De meest brandende vraag in onze pelgrimswereld is ‘wanneer mogen we weer de Camino op’? Voor de mensen die een neutrale en korte update daar over willen kunnen dit draadje volgen. Ik ga alleen een update posten als er iets fundamenteels veranderd. Als er eventueel veel commotie ontstaat rondom een gerucht zal ik dat ook plaatsen.

 • Luisa Carou

  Lid
  20 april 2020 om 18:55

  Op dit moment bekijkt de Spaanse regering (zoals ook in NL) hoe ze de quarantaine langzaam kunnen gaan opheffen. Het plan is om dat in fases te doen. Gedurende de zomer zal men gaan versoepelen in het bedrijfsleven, scholen, etc. In de tweede fase tot het einde van 2020 zal men gaan versoepelen in de toeristische sector (waar uiteraard onze passie ook onder valt). Het grootste gerucht is dat de ‘grenzen gesloten’ blijven tot volgend jaar. Dat dekt de lading niet van het plan en is ook niet bevestigd door de regering. Details worden in de loop van de volgende weken bekend en zal ik hier posten.

 • Luisa Carou

  Lid
  1 mei 2020 om 21:42

  Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ook Spanje een plan heeft om langzaam aan te versoepelen richting het nieuwe normaal.
  Ook hier weer veel politiek getint nieuws met verkeerde toespelingen in de titels. Dus hier even de status quo in het Nederlands – in grote lijnen, want het gaat hier met name om de link naar de Camino / toerisme.

  Ze verdelen de hele periode (duur is onbekend) in 4 fasen, waarbij elke fase minimaal 2 weken duurt (maar zou zomaar langer kunnen zijn én bovendien met onderlinge verschillen tussen regio’s en / of provincies (en dat zijn er veel in Spanje). Bovendien is er tijdens alle fases een reisverbod tussen provincies.

  Fase 0 gaat in op 4 mei in heel Spanje. Deze fase kenmerkt zich door meer vrijheid voor kinderen, individueel sporten, en in gezinsverband wandelen (overigens met hele strikte tijdsrestricties en afstand van huis). Daarnaast mogen restaurants eten voor afhaal gaan aanbieden, commercie mag op afspraak werken (denk aan kappers b.v.). Die fase gaat ook gebruikt worden voor het verbouwen/klaarmaken van allerlei andere sectoren om de volgende fase in te kunnen gaan.

  Als alles goed gaat (bepaalde voorwaarden moet aan voldaan worden qua cijfertjes, net als bij ons in NL) dan start pas de volgende fase.

  Fase 1 gaat dan mogelijk van start op 11 mei, en die fase is provincie-afhankelijk. M.a.w.: er kunnen provincies zijn die in fase 0 blijven hangen en anderen die wel verder versoepelen. Fase 1 kenmerken: kleine winkels mogen met beperking van het aantal bezoekers open, terrasjes mogen met 1/3 bezetting open, kerken mogen met 1/3 bezetting open (hier past dus ook het openen van de kathedraal van Santiago!). Daarnaast is er een opening van de uitvaartcentra voor gereduceerde groepen. Ook hotels mogen open, zij het wel met gesloten publieke ruimtes (m.a.w.: de hotelrestauratie, toiletten, e.d. mogen nog niet open). Congressen met groepen van maximaal 30 personen mogen ook weer plaatsvinden.

  Als alles goed gaat kunnen we door naar fase 2.

  Fase 2 gaat dan mogelijk in op 25 mei, ook weer provincie-afhankelijk. Winkelcentra mogen onder bepaalde voorwaarden en met 40% bezetting open; Restaurants mogen uitbreiden van afhaal naar 1/3 bezetting; Exposities met 1/3 bezetting; Concertzalen met maximaal 50 plaatsen mogen open met 1/3 bezetting; Concerten in de open lucht mogen open met 800 personen in ZITplaatsen; Bioscopen en theaters op 1/3 bezetting; Kerken op 1/2 bezetting; Bruiloften met gereduceerde groepen; mensen mogen dan ook weer naar hun tweede huis/vakantiehuis zolang die in dezelfde provincie ligt. Ook in deze tweede fase mogen instellingen (m.u.v. wooninstellingen voor bejaarden) familiebezoek gaan accepteren. Dan starten ook weer de scholen voor kinderen onder de 6 jaar als beide ouders niet kunnen thuiswerken. Sportief jagen en vissen mag ook weer.

  Pas dan, als fase 2 minimaal aangekomen is bij 11 juni en alles blijkt veilig genoeg… gaan ze naar fase 3.

  Fase 3, mogelijk op z’n vroegst dus op 11 juni, en ook weer provincie-afhankelijk: winkels op 1/2 bezetting; restaurants en terrassen op 1/2 bezetting; discotheken en nachtclubs op 1/3 bezetting; sportscholen op 1/3 bezetting zonder toegang tot kleedkamers; Concerten in de open lucht blijven op 800 personen in zitplaatsen. Tenslotte gaan ook de stranden open maar wel met strikte toepassing van de interpersoonlijke afstand.

  Dit was, geloof het of niet, de verkorte uitleg. De publicatie in de staatskrant staat vol met allerlei uitleg wat wel en niet mag. Voorbeeld: naar je tweede huisje gaan zolang het in de eigen provincie ligt is okee, maar bezoek aan familie of vrienden binnen de provincie niet.

  Alle fases gaan gepaard met de strikte regel van afstand houden en de aanbeveling (geen verplichting) om een mondmasker te dragen. Daarnaast blijft het verzoek tot zoveel mogelijk thuiswerken van kracht.

  Wat zegt dit over de kans op het Camino lopen dit jaar?

  Het mag duidelijk zijn dat ‘de Camino lopen’ toch een paar noodzakelijke dingen nodig heeft in zijn normale vorm (er zijn altijd avonturiers die regels aan hun laars lappen tenslotte):

  1. de grenzen moeten open zijn om te kunnen reizen naar je startpunt.

  2. je moet vrij kunnen wandelen… de ene provincie uit en de andere in.

  3. je moet onderdak hebben
  4. je moet kunnen voorzien in je eten.

  In fase 0 kan je eten afhalen. In fase 1 kan je terecht in een hotel maar nog niet daar eten, wellicht wel een kopje koffie op een terras nuttigen. In fase 3 kan je al een restaurantje pikken. Als inwoner van Spanje zou een pelgrim dus theoretisch in fase 3, in zijn eigen provincie een stuk Camino kunnen lopen en daarbij overnachten in een hotel zonder gemeenschappelijke ruimten. Ik gun het ze van harte na 47 dagen complete isolatie…

  Maar pas na 11 juni (op z’n vroegst) zal blijken wanneer je tussen provincies mag reizen. Het is aannemelijk dat internationaal verkeer een stuk later op gang komt en aan allerlei voorwaarden en bezettingsgraden zal moeten gaan voldoen. We wachten het in spanning af!

  De ‘Camino sector’ als ik het even zo mag noemen heeft de handen verenigd en zijn plannen en protocollen aan het maken. Een beetje het stadium waarin Rutte ‘alle sectoren’ vroeg om eens na te denken hoe hun sector zou kunnen werken in de 1.5 meter maatschappij.

  In die plannen ga ik me eerst goed verdiepen en zal jullie daar in de loop van volgende week over informeren.

  Excuses voor de lengte van dit bericht…

 • Luisa Carou

  Lid
  9 mei 2020 om 21:57

  Ik had jullie in mijn vorig bericht de belofte gedaan om wat meer te vertellen over de richtlijnen die in ontwikkeling zijn voor de herbergen en andere toeristische accommodaties op de Camino. Ik schreef daar zojuist een blog over op onze website. Dit is de link: https://www.caminocomfort.com/nl/2020/05/post-corona-op-de-camino-naar-santiago/

 • Luisa Carou

  Lid
  23 juni 2020 om 16:37

  Voor het geval jullie het gemist hebben, de link naar een blog die je meer vertelt over hoe het er in sommige herbergen aan toe zal gaan de komende tijd. Handig in je voorbereidingen. Want het is wel handig om voor te bereiden in deze tijden ;-).

  Het Noodplan en het Actieprotocol voor de gemeentelijke herbergen op de Camino Francés en Camino Aragonés.

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk Bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu